Uzmanlardan kritik uyarı: ‘Bebekleri sallamak, zıplatmak kalıcı hasara yol açabilir’

Bebekleri Sallamak ve Havaya Atmak Uygunsuz Davranışlara Yol Açabilir

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği’nden Uzman Dr. Ferunda Demir, 1 yaş altı bebeklere yönelik yapılan yanlış davranışların ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Uzman Dr. Demir, bebekleri severken dikkat edilmesi gerekenleri vurgulayarak, “Geri dönüşü olmayan sonuçlara neden olabiliriz” dedi ve özellikle bebekleri sallamanın, havaya atıp tutmanın tehlikelerine dikkat çekti.

“Sallama Doğru Bilinen Yanlış”

Uzman Dr. Demir, toplumda yaygın olarak bebekleri sakinleştirmek veya eğlendirmek amacıyla yapılan sallama, zıplatma veya havaya atma gibi yanlış uygulamaların aslında zararlı olduğunu belirtti. Bebeklerin kafa büyüklüğünün vücutlarına oranla daha büyük olması nedeniyle, kafa bölgesine gelen sarsıntının ciddi sonuçlara yol açabileceğini açıkladı. Bu sarsıntılar, beyin damarlarında yırtılmalara, göz içi kanamalara ve hatta beyin kanamalarına neden olabilmektedir.

“Zihinsel ve Bedensel Hasarlar Meydana Gelebilir”

Uzman Dr. Demir, sarsıntının beyinle sınırlı kalmayıp solunumu kontrol eden sinirlerde de hasarlara yol açabileceğini belirtti. Bu tür travmaların ani solunum durmalarına neden olabileceğini vurgulayan Uzman Dr. Demir, “Sadece eğlence veya sakinleştirme amaçlı yapılan hareketler, bebeklerde hayati tehlikelere sebep olabilir” dedi.

‘Göz Teması Kurmak Sağlıklı Bağlanmayı Destekler’

Uzman Dr. Demir, bebekleri sevmenin en doğru yolunun nazik ve sakin bir temas olduğunu vurgulayarak, “Bebekle göz teması kurmak, konuşmak, şarkı söylemek, dokunmak gibi yöntemlerin hem güven verdiğini hem de sağlıklı bağlanmayı desteklediğini” söyledi. Ancak bu tür iletişimler için bebeğin genel olarak rahat olmasının da önemli olduğunu ekledi.

Olası bir sarsıntı veya travmanın ardından dikkat edilmesi gereken belirtilere de değinen Uzman Dr. Demir, “Bebekte sabit bir noktaya bakma, anormal davranışlar, şiddetli kusma, gözlerde kayma gibi belirtiler görülüyorsa derhal bir doktora başvurulmalıdır. Erken müdahale, kalıcı hasarları önleyebilir” uyarısında bulundu.

Related Posts

Yemeden önce dikkat: Renkli dondurmaların görünmeyen tehlikesi

Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cihangir Akgün, hazır dondurmalarda kullanılan katkı maddelerinin çocuklarda dikkat eksikliği, hiperaktivite ve davranış problemlerini tetikleyebileceği konusunda uyardı.

Diyarbakır’da Doktora Satış Kotası Saldırısı!

Doktora Satış Kotası Saldırısı! Diyarbakır’da medikal firma çalışanları, şef asistan doktora saldırdı. 3 kişi hakkında 14 yıl hapis talebi

Koruyucu adımlar ve yeni umutlar

Her demans geri döndürülemez değildir. B12 eksikliği, tiroit hastalıkları, depresyon… Bazı nedenler düzeltildiğinde zihin yeniden açılabilir. Zona aşısı yaptıranlarda demans riski % 20’ye kadar azalıyor. En iyi koruma mı? Egzersiz, sosyallik, kitap, sebze, denge.

Klinik psikolog açıkladı: En yaygın DEHB belirtileri

Klinik psikolog açıkladı: En yaygın DEHB belirtileri

Vazgeçmeyin, doğru tüketin! Tatlıdan sonra kısa bir yürüyüş büyük fark yaratır

Kurban Bayramı’nda akraba ziyaretleri, kalabalık sofralar ve tatlı ikramları kaçınılmaz hale geliyor. Ancak art arda tüketilen şerbetli tatlılar mide problemlerinden kan şekeri dalgalanmalarına kadar pek çok sağlık sorununu tetikleyebiliyor. Uzman Diyetisyen Ceren Turan, bayram tatlılarını keyifle yiyebilmek için porsiyon kontrolü, zamanlama ve doğru tercihler gibi birçok önemli detaya dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Kalp kapak hastalıklarında risk yaşla artıyor, erken müdahale hayat kurtarıyor

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Selim İsbir, yaşla birlikte önemi artan kalp kapak hastalıklarının zamanında tanı ve uygun yöntemlerle tedavi edilmediği takdirde hayati risk oluşturabileceğini belirterek, “Bu hastalıklar özellikle nefes darlığı, yorgunluk ve ritim bozukluğu gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Erken tanı ve tedaviyle yaşam kalitesi yükseliyor. Özellikle son yıllarda tedavide yaşanan gelişmeler sayesinde kalp kapak hastalıklarında artık yaşam boyu tedavi algoritmasını uygulanıyor” dedi.