Köfteli hünkârbeğendi nasıl yapılır?

Hünkârbeğendi, Osmanlı mutfağının en sevilen tariflerinden biridir. Yapımı zor gibi görülse de aslında oldukça basit bir tariftir. Hünkârbeğendi tarifini klasiğin biraz dışına çıkarak farklı bir tarifle birleştirdik. Köfte ve közlenmiş patlıcanın mükemmel uyumuyla, damaklarınızda bıraktığı lezzet sayesinde mutfaklarınızın vazgeçilmezi haline gelecek!

İşte her haliyle damaklarımızı şenlendiren, sofralarımızın gözdesi olacak köfteli hünkârbeğendi tarifi…

KÖFTELİ HÜNKÂRBEĞENDİ

4 KİŞİLİK    /    HAZIRLIK SÜRESİ: 15 DAKİKA    /    PİŞİRME SÜRESİ: 45 DAKİKA

Malzemeler;

Köfte için:

  • 400 gram köftelik kıyma,
  • 1 adet kuru soğan,
  • 2 diş sarımsak,
  • 1 adet yumurta,
  • 1 çay bardağı galeta unu,
  • 1 çay kaşığı tuz,
  • ½ çay kaşığı kimyon,
  • ½ çay kaşığı karbonat,
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

Patlıcanlı kısmı için:

  • 3 adet patlıcan,
  • 1,5 su bardağı süt,
  • 2 yemek kaşığı tereyağı,
  • 2 yemek kaşığı un,
  • 1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peynir,
  • ½ çay kaşığı tuz,
  • ½ çay kaşığı karabiber

Sosu için:

  • 2 yemek kaşığı tereyağı,
  • 1 yemek kaşığı biber salçası,
  • ½ su bardağı su,
  • ½ çay kaşığı tuz

Yapılışı;

Patlıcanlı beğendi kısmı için:

  • İlk olarak fırınınızı 180 derece de fanlı ayarda açın.
  • Patlıcanları güzelce yıkayın ve kuruladıktan sonra patlamasını engellemek için bıçak yardımıyla delikler açıp kızgın fırında yumuşayana kadar közleyin.
  • Közlenmiş patlıcanları çatal yardımıyla kontrol edin ve yumuşamış ise fırından alın. Patlıcanlar soğuduktan sonra kabuklarından ayırıp püre olacak şekilde bıçak yardımıyla kıyın.
  • Ayrı bir tencerede tereyağını eritin ve unu ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun.
  • Kavrulan unun içerisine sütü ilave edip hızlıca karıştırın.
  • Koyu bir kıvam alan unlu karışımın içerisine ezmiş olduğunuz patlıcanları, kaşar peynirini ve baharatları ilave edip birkaç dakika daha karıştırarak pişirin.

Köfte için:

  • Yoğurma kabı içerisine kıymayı alın. Rendelenmiş soğan ve sarımsakları, yumurtayı, zeytinyağını, galeta ununu ve baharatları ilave edip yoğurun.
  • İyice yoğrulan köfte harcını istediğiniz şekli verin ve dinlenmesi için birkaç dakika bekletin.
  • Dinlenmiş olan köfteleri dilerseniz yağlı kâğıt serili fırında dilerseniz de ocakta kızartın.

Sosu için:

  • Sos tavasının içerisine tereyağını koyun ve kısık ateşte eritin.
  • Ardından içerisine salçayı ekleyip kavurun ve suyu ilave edin.
  • Tuzunu da ekleyip birkaç dakika kaynattıktan sonra ocaktan alın.

Servis yapacağınız tabağın en alt kısmına patlıcanlı beğendiği alın ve tüm tabağa eşit olacak şekilde yayın. Üstüne köfteleri dizin ve salçalı sosu kaşık yardımıyla yemeğin üzerinde gezdirin. Son olarak dilerseniz üzerini kıyılmış maydanoz ile süsleyebilirsiniz.

Afiyet olsun!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir