Geçinmek için ikinci iş şart

Türkiye’deki Emekçilerin Uzun Çalışma Saatleri

Türkiye’de bugün milyonlarca emekçi, ek işlerle birlikte günlük 12 saate varan çalışma süreleriyle karşı karşıya kalıyor. Ancak İngiltere bu şartları 1802 yılında terk etti ve 1886’da 8 saatlik iş gününü evrensel bir hak olarak kabul etti. Türkiye ise hala tarih öncesinden kalma bir emek rejimi ile idare ediliyor. İktidar, emeği değersizleştirerek işçileri susturmaya ve yoksulluğa alıştırmaya çalışıyor, insanca bir yaşamı ise lüks gibi gösteriyor.

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi: “En Uzun Mesai Türkiye’de”

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Türkiye’de işçilerin artık iki yaşam sürdüğünü belirterek, çünkü bir yaşamla geçinemediklerini vurguladı. Akkuş İlgezdi, Avrupa’nın en uzun mesaisini yaptırıp Afrika’nın yoksulluk seviyesini dayatmanın, AKP iktidarının Türkiye için sunduğu tablo olduğunu ifade etti.

Akkuş İlgezdi, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) verilerine atıfta bulunarak, Türkiye’nin Avrupa’da en uzun mesai yapılan ülke olduğunu hatırlattı ve şunları kaydetti: “Türkiye’de çalışan başına haftalık ortalama çalışma süresi 44.6 saattir. Ancak sahada durum çok daha farklıdır. Birçok işçi haftada 50-60 saati bulan mesailerle gece gündüz çalışmak zorunda kalıyor çünkü tek maaşla kira, fatura, çocukların okul masraflarını karşılamak imkansız hale gelmiştir. İşçilerin %65’i ek iş yapmadan geçinemiyor. %41’i ‘ek iş olsa yaparım’ derken, %24’ü zaten ikinci bir işte çalışmaktadır. Bu durum bize Türkiye’de emekçilerin artık sadece fazla değil, fazladan çalışarak ayakta kaldığını göstermektedir.”

Related Posts

Yolculuk sırasında o kurala uymayana büyük ceza!

Türk Hava Yolları, uçuş güvenliğini artırmak amacıyla yeni bir düzenleme başlattı. Bu düzenlemeye göre, uçak park pozisyonuna ulaşmadan ve emniyet kemeri ikaz ışığı sönmeden yerinden kalkan yolculara ciddi yaptırımlar uygulanacak. Yeni düzenleme ile kabin ekiplerinin sorumluluğu da artırıldı.

ABD Başkanı Trump’ın Çin adımı dünyayı, PKK’nin fesih kararı ise Türkiye’yi etkiledi: Piyasada ‘barış’ havası

Ticaret savaşında yumuşama sinyalleri ve Türkiye’de terör örgütü PKK’nin silah bırakma kararı, finansal piyasalarda olumlu rüzgârlar estirdi. Türk iş dünyasına göre tarihi fırsat var.

Türkiye’den Halep’e gidecek gaz Suriye’nin enerji altyapısını güçlendirecek

Kilis üzerinden Halep’e gidecek günlük 6 milyon metreküplük doğal gazın bölgedeki doğal gaz çevrim santralleri kullanılarak elektrik üretmesi ve ülkenin elektrik ihtiyacının bir kısmını karşılaması bekleniyor.

Çin’den gelen ucuz ürünler için yeni dönem: Gümrük vergisi azaltıldı

Beyaz Saray, Çin’den gelen düşük fiyatlı ürünlere uygulanan gümrük vergilerinde indirime gitti. Yeni kararla birlikte küçük sevkiyatlarda vergi oranı yüzde 54’e düşürüldü.

Kriz kapıda: Çatal bıçaktan tencereye büyük zam yolda!

Paslanmaz çelikte Çin ve Endonezya menşeli ürünlere yönelik anti damping soruşturması, mutfak eşyasından otomotive kadar birçok sektörde fiyat artışlarını tetikleyebilir. PASİD Başkanı Arslan Küçükemre, olası vergiler ve soruşturma sonucuyla iç piyasada maliyetlerin artacağı, ihracat gücünün zayıflayacağı uyarısında bulundu.

Bakan Şimşek’ten sanayi üretimine ilişkin açıklama

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından sanayi üretimi verilerine ilişkin açıklamalarda bulundu.