CHP’li Gürer: ‘Fransa, bizim süt ineğimizin yarısına sahip ama bizim ürettiğimizden fazla süt üretiyor’

Çiğ Süt Üreticileri Süt Krizini Değerlendirdi

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde, Osmaniye ve Konya’da faaliyet gösteren süt üreticileriyle bir araya gelerek çiğ sütün durumunu ele aldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarının geçen yıla göre %5,4 azaldığına dikkat çeken Gürer, farklı illerde süt ineği sahiplerinin, yem fiyatları ve ahır giderleri karşılanırken Ulusal Süt Konseyi tarafından belirlenen çiğ süt fiyatının düşük kaldığını dile getirdi. Bu durumun süt üreticilerini zor durumda bıraktığını ifade etti.

Gürer, artan ahır ve yem maliyetlerinin düşük süt fiyatlarıyla birleşerek süt inekçiliği sektörüne ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirterek, iktidardan hayvancılıkla geçimini sağlayanlara daha fazla destek sağlaması çağrısında bulundu.

Bir süt üreticisi olan Aslan Üstündağ, maliyetler karşısında hayvan sayısını azaltmak zorunda kaldığını vurgulayarak, “Devlet desteği artırılmazsa işimiz zor” dedi.

Gürer, süt üretimi ve hayvancılık sektöründeki sorunların artarak devam ettiğini belirterek, “Süt inekçiliği için en büyük maliyet yem. Ancak yem fiyatları sürekli artarken süt fiyatları aynı seviyede kalmakta. Bu durum süt üreticilerini olumsuz etkiliyor” ifadelerini kullandı.

Ulusal Süt Konseyi’nin önerdiği 17 lira 15 kuruşluk fiyatın birçok bölgede uygulanamadığını belirten Gürer, yem giderlerinin maliyetlerin %70’ini oluşturduğunu ve sürekli artan yem fiyatlarının sektörü zorladığını dile getirdi.

”İKTİDARIN DAHA ÇOK SÜBVANSİYON VERMESİ LAZIM”

Bir diğer süt üreticisi Bilgin Üstündağ da sektördeki zorlukları şu sözlerle anlattı:

“Süt fiyatları her geçen gün artarken, bu maliyetler karşısında zarar etmeye başladık. İktidarın daha fazla sübvansiyon vermesi gerekiyor. Yem ve mazot desteği de şart. Bu desteğin artırılmasıyla hem üreticiler hem de tüketiciler memnun olacaktır” dedi.

Gürer, üreticilerin taleplerini dinleyerek, hayvancılık sektöründeki gelişmelerin yanlış politikaların sonucu olduğunu belirtti ve Türkiye’nin kendi ırklarını geliştirmesi gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Trump: Cumhurbaşkanı Erdoğan’la ilişkilerim mükemmeldi

ABD Başkanı Donald Trump’la Erdoğan arasında kritik bir telefon görüşmesi gerçekleşti. Liderler, Rusya-Ukrayna Krizi, Suriye ve Gazze başta olmak üzere birçok konuyu ele aldı. Trump, Erdoğan’la yeniden çalışmayı sabırsızlıkla beklediğini belirtti.

Ankara’da sürpriz zirve

Bakan Kurum, “Yerel yönetimlerimizle iş birliği içinde çalışmayı sürdüreceğiz.” açıklamasını yaptı.

Sırrı Süreyya Önder için 3 gün sürecek taziye kurulacak

DEM Partili Sırrı Süreyya Önder için düzenlenecek ve 3 gün sürecek taziye bugün saat 11.00’da Şişli’de bulunan Cemal Reşit Rey Gösteri Merkezi’nde kurulacak.

Diploma iptali senaryosunu boşa çıkaran ‘ret’ kararı

18 Mart’ta İstanbul Üniversitesi’nin İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun diplomasını iptal etmesinin ardından bir vatandaş, CİMER’e Hulusi Akar’ın kızının yatay geçişi hakkında sorular yöneltti. CİMER, soruyu Hacettepe Üniversitesi’ne ve Yükseköğretim Kurulu’na iletirken, verilen nihai yanıtta söz konusu olayın 22 yıl önce yaşanması nedeniyle ‘zaman aşımına’ uğradığı ve bir işlem yapılamayacağı belirtildi.

Trump görevi bırakacağı tarihi duyurdu

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’daki başkanlık görevini ‘devredeceği’ tarihe ilişkin açıklama yaptı. Trump, 8 yılın sonunda görevi başkasına bırakacağını kaydetti.

Orta Asya ülkelerinin tartışmalı Kıbrıs kararının arkasında hangi nedenler var?

Orta Asya ülkelerinin tartışmalı Kıbrıs kararının arkasında hangi nedenler var?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir