Adana’da Soğan Fiyatları Düştü

Adana’da Turfanda Soğan Fiyatları Tarlada Düştü

Türkiye’nin en önemli üretim merkezlerinden Adana’da bu yıl hasadı yapılan turfanda soğan fiyatları düşüşe geçti. Mart ayının sonunda başlayan hasatla birlikte tarlada 7-8 lira seviyelerine kadar gerileyen soğan fiyatları, geçtiğimiz yıla göre daha makul seviyelere indi.

Adana genelinde 36 bin dönüm alanda ekilen soğanlardan bu yıl beklenen rekolte ortalama 250 bin ton civarında. Sıcak hava koşullarının verimi olumsuz etkilediği geçen yıla nazaran, bu yıl soğuk hava şartları çiftçileri sevindirdi ve verim artışı sağlandı. Dönüm başına 7 ila 8 ton verim elde edilen soğanlar, ilk başlarda kilogram başına 18-20 lira fiyatlarla satılmış olsa da, uluslararası pazarlarda yaşanan rekabet nedeniyle fiyatlar düşmeye devam etti.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan’a göre, işçilik maliyetleri hesaba katıldığında soğanın tarlada kilogramı 3 ile 3.5 lira arasında maliyet oluşturuyor. Bu durumda, 8 liradan satılan bir kilogram soğanın çiftçiye net kazancı 4.5 ila 5 lira arasında değişiyor. Ancak, 1 dönüme mal olan maliyetlerin 30-35 bin lira arasında olması nedeniyle çiftçiler için karlı bir dönemden söz etmek zor.

Soğan ihracatının az olması ve Mısır’dan gelen soğan rekabeti nedeniyle fiyatların düşük seyrettiğini belirten Doğan, ülkelerin taleplerinin olduğunu ancak fiyatların istenen seviyelere çıkamadığını dile getirdi. Ayrıca, zincir marketlerin piyasa dengesini bozarak çiftçilerin istedikleri fiyatlardan ürünlerini satamamalarına neden olduklarından bahsetti.

Analiz süreçlerinin uzun olması sebebiyle yurt dışına soğan gönderiminin az olduğunu ifade eden Doğan, bu durumun çiftçileri ve tüccarları olumsuz etkilediğini belirtti. Ancak, vatandaşlar düşük fiyatlar sayesinde istedikleri ürünleri daha uygun koşullarda temin edebiliyorlar.

Adana’da yaşanan soğan fiyatlarındaki düşüş, yerel piyasaların yanı sıra uluslararası rekabeti de gündeme getirirken çiftçilerin maliyetlerine dair endişeleri de beraberinde getiriyor.

Related Posts

Bankalarda yeni dönem başladı! Faizler uçtu, 1 milyon TL’nin getirisi tepetaklak oldu

Mart ayının ikinci yarısından itibaren artan siyasi ve küresel gerilimler ekonomide belirsizlikleri artırırken, Merkez Bankası’nın faiz indirimi süreci tersine döndü ve bankacılık sektöründe hem mevduat hem kredi faiz oranları hızla yükseldi. Dünya Gazetesi’nden Naki Bakır, Faizlerdeki son durumu kaleme aldı…

Karbon ayak izini 9 yıldır dengeliyor

Anadolu Hayat Emeklilik’in her yıl ortaya çıkan emisyonlarını yenilenebilir enerji projelerine destek vererek dengelediği açıklandı.

Bakan Şimşek Brüksel ve Londra’da yatırımcılarla görüşecek

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, mayıs ayında Brüksel ve Londra’da önemli görüşmeler gerçekleştirecek. Bakan Şimşek, Türkiye ekonomisini uluslararası yatırımcılara tanıtacak ve yabancı sermaye akışının artırılmasına yönelik temaslarda bulunacak.

Küresel askeri harcamalar rekor kırdı: Savaş endişesi trilyon dolarlık artış getirdi

Jeopolitik gerilimlerin tırmanmasıyla küresel askeri harcamalar 2024’te yüzde 9,4 artarak 2 trilyon 718 milyar dolara ulaştı. Özellikle Avrupa ve Orta Doğu’daki hızlı yükseliş dikkat çekerken, Türkiye’nin askeri bütçesi son 10 yılda yüzde 110 büyüdü.

Dolar ve borsa yatırımcıları dikkat! Faiz artışı piyasada dengeleri değiştirdi

İşte yeni tahminler Yurt içi yatırımcıların gözü kulağı borsa ve dolarda… Merkez Bankası’nın son hamlesinin ardından faizler cazibesini artırırken bu süreçte borsa ve dolardaki seyir de merak ediliyor. Geçen haftayı yükselişle tamamlayan borsada bazı sektörler öne çıkarken, dolardaki hareketlenmeler de dikkat çekmişti. Uzman isimden borsa için ‘kademeli yükseliş’ tahmini gelirken, dolar için de yeni bir fiyat aralığı verildi. İşte dolar ve borsaya dair beklentiler… 

Demir ağlarda yerlilik arttı, yurt dışına bağımlılık azaldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yeni teknolojilerin ülkeye kazandırılması, yurt dışına bağımlılığın azaltılması, cari açığın düşürülmesi için milli-yerli üretim politikalarının ön plana çıkarıldığını belirterek, “İnşa ettiğimiz yüksek hızlı tren, hızlı tren ve konvansiyonel tren hatlarıyla yerlilik oranımız, elektrifikasyonda yüzde 10’dan yüzde 95’lere, sinyalizasyonda yüzde 17’den yüzde 35’lere, üstyapıda yüzde 11’den yüzde 95’lere, altyapıda yüzde 96’dan yüzde 100’lere yükseldi.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir