Muş Eski Kaşar Peyniri Coğrafi İşaret Belgesiyle Tüketicilerin Tercihi Haline Geldi
Muş’ta Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın (DAKA) desteğiyle coğrafi işaret belgesi alan eski kaşar peyniri, tüketiciler arasında büyük ilgi görüyor.
Girişimci 5 kardeşin kurduğu tesiste yılda 160 ton eski kaşar peyniri üretiliyor ve bu peynir, İstanbul, İzmir, Bursa, Adana, Ankara ve Mersin gibi pek çok şehre dağıtılıyor.
Tesisi inceleyen Tarım ve Orman İl Müdürü Necattin Göç, Muş’un tarım ve hayvancılık potansiyeli hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Göç, Muş’un verimli toprakları, geniş çayırları, meraları, dağları, yaylaları, bitki florası ve su kaynaklarıyla üretime büyük katkı sağladığını vurguladı.
Artan bitkisel üretim miktarları ve işlenen tarım arazisi oranlarına dikkat çeken Göç, “Muş’un sulama projelerinin tamamlanmasıyla birlikte ülkemiz tarımında daha fazla yer alacağına inanıyoruz. İlimizde 242 bin büyükbaş ve 1 milyon 160 bin küçükbaş hayvan bulunmaktadır. Bu da Muş’u hayvancılık alanında önemli bir merkez haline getiriyor.” şeklinde konuştu.
Göç, 2024 yılı TÜİK verilerine göre Muş’ta yaklaşık 400 bin ton süt üretildiğini ve bu sütten elde edilen 1600 tonunun Muş eski kaşar peyniri üretiminde kullanıldığını belirtti. Coğrafi işaret belgesi için başvurduklarını ve 2023 yılında belgelerini aldıklarını dile getiren Göç, “Kaşar peynirimiz ilimizin ekonomisine önemli katkılar sağlıyor. 2024 verilerine göre yaklaşık 50 milyon lira ekonomik katkı sağladık.” dedi.
Eski kaşar peyniri üretimine 62 yıldır devam ettiklerini söyleyen Ercan Rençber, işlettikleri sütü hijyenik koşullarda kaşar peynirine dönüştürdüklerini belirtti. Günlük bir ton kaşar peyniri ürettiklerini ve bu peyniri 6 ay olgunlaştırdıktan sonra çeşitli illere gönderdiklerini dile getiren Rençber, Muş eski kaşar peynirinin kalitesinden ödün vermediklerini vurguladı.