14 Mayıs’ta çiftçiler dertli, üretici sayısı da üretim de düşüyor: Tarım alarm veriyor

Mart 2025’te Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi aylık bazda yüzde 6.9, yıllık bazda ise yüzde 31.5 arttı. Aylık yüzde 9.6’lık artış tek yıllık ürünlerde, yüzde 11.3’lük artış ise çok yıllık ürünlerde yaşandı. Bu durum hem üreticileri hem de tüketicileri doğrudan etkiliyor.

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, “Yaklaşık 60 ilimizde don zararı görüldü. Çiftçilerin sadece yüzde 20’si sigortalı, bu oran oldukça düşük. Devlet zarar gören bölgeleri afet bölgesi ilan etmeli. Ancak kemer sıkma politikaları sebebiyle bu adımlar atmıyor” diyerek kuraklık tehlikesine dikkat çekti.

YÜZ TON ÜRÜN BEKLEMEDE

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e göre, 2009’da bir milyondan fazla olan sigortalı tarım çalışanı sayısı, bu yıl 400 binin altına geriledi. Tarım alanları ise son 20 yılda yaklaşık 3.5 milyon hektar azaldı. Bu kayıp, beş Niğde ili büyüklüğünde bir alana karşılık geliyor. En fazla kuru soğan üretiminin yapıldığı illerden Yozgat’ta, çiftçi Bilal Özbek durumu şu şekilde özetliyor: “Soğanın maliyeti 6 lira. Alıcılar 1 liraya bile almıyor. Şu anda yüz ton ürün bekliyoruz.”

Related Posts

Terör örgütünün fesih kararı sonrası Bakan Şimşek’ten 1,8 trilyon dolarlık açıklama

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankasının (EBRD) Yıllık Toplantıları çerçevesinde, EBRD Türkiye ve Kafkasya Yönetici Direktörü Elisabetta Falcetti’nin moderatörlüğünü üstlendiği “Türkiye’nin Ekonomik Dönüşümü ve Büyüyen Yatırım Potansiyeli” başlıklı …

Yolculuk sırasında o kurala uymayana büyük ceza!

Türk Hava Yolları, uçuş güvenliğini artırmak amacıyla yeni bir düzenleme başlattı. Bu düzenlemeye göre, uçak park pozisyonuna ulaşmadan ve emniyet kemeri ikaz ışığı sönmeden yerinden kalkan yolculara ciddi yaptırımlar uygulanacak. Yeni düzenleme ile kabin ekiplerinin sorumluluğu da artırıldı.

ABD Başkanı Trump’ın Çin adımı dünyayı, PKK’nin fesih kararı ise Türkiye’yi etkiledi: Piyasada ‘barış’ havası

Ticaret savaşında yumuşama sinyalleri ve Türkiye’de terör örgütü PKK’nin silah bırakma kararı, finansal piyasalarda olumlu rüzgârlar estirdi. Türk iş dünyasına göre tarihi fırsat var.

Türkiye’den Halep’e gidecek gaz Suriye’nin enerji altyapısını güçlendirecek

Kilis üzerinden Halep’e gidecek günlük 6 milyon metreküplük doğal gazın bölgedeki doğal gaz çevrim santralleri kullanılarak elektrik üretmesi ve ülkenin elektrik ihtiyacının bir kısmını karşılaması bekleniyor.

Çin’den gelen ucuz ürünler için yeni dönem: Gümrük vergisi azaltıldı

Beyaz Saray, Çin’den gelen düşük fiyatlı ürünlere uygulanan gümrük vergilerinde indirime gitti. Yeni kararla birlikte küçük sevkiyatlarda vergi oranı yüzde 54’e düşürüldü.

Geçinmek için ikinci iş şart

Emekçi, Türkiye’de iktidarın reva gördüğü ağır çalışma saatleri ve düşük ücret altında eziliyor. Geçinebilmek için de ek iş arıyor.